Geen leesdip na de zomervakantie? 7 leuke Tips!

Lezen in de vakantie? Blèh!

In de vakantie wil je niet met school bezig zijn. vakantie is vakantie! Toch? Het is wel zo dat basisschoolkinderen vaak terugvallen in hun leesniveau in de vakantie. Zeker als het lezen niet gemakkelijk gaat. Spelenderwijs met lezen bezig zijn kan wel erg leuk zijn. Zeker als je het goed verdeelt over de week en niet te lang per keer (15 min. max.).

Balen voor je kind, als het lezen na de vakantie minder gaat

Als jullie het lezen van je kind op peil kunnen houden in de vakantie, voorkom je daarmee teleurstelling voor je kind als het straks weer naar school gaat. 1 of 2 AVI-niveaus terugvallen is niet vreemd als je kind een tijd helemaal niet leest. Niet leuk voor je kind. Met een aantal handvatten om leuk te lezen motiveer je het om bij te blijven.

7 Tips voor leuk lezen met je basisschoolkind tijdens de (zomer)vakantie

Met deze tips houd je het leesniveau van je kind op peil:

  1. Laat je kind zelf een boek uitzoeken. Het lezen op zich is nu belangrijker dan het lezen op niveau. Ga samen naar de bieb of de boekhandel en maak daar een gezellig uitje van. Lekker bladeren in verschillende boeken werkt ontspannend en inspirerend.
  2. Creëer een speciaal leesmoment met je kind. Een momentje voor jullie 2 op een vast tijdstip (waarop je allebei niets anders hoeft te doen: direct na het eten of voor het slapengaan bijvoorbeeld) met wat lekkers erbij. Een dag of 4 per week. Qualitytime!
  3. Lees mee als ouder. Lees samen: om de beurt een bladzijde of alinea of zin; lees tegelijk (je kind kan dan een beetje aan je ‘hangen’). Of lees met ieder een eigen boek en vertel elkaar wat het leukst was vandaag wat je gelezen hebt.
  4. Doe leuke spelletjes met wat jullie samen gelezen hebben. Bedenk een vraag over de tekst, bedenk gekke zinnen met moeilijke woorden of bedenk zoveel mogelijk rijmwoorden op een gekozen woord.
  5. Spreek vooraf een beloning af met je kind voor alle leuke leesmomenten zonder tegenstribbelen. Bijvoorbeeld een klein kadootje na 5 of 10 keer.
  6. Vraag je kind hoe jullie omgaan met gelezen foutjes. Hoe mogen jullie elkaar verbeteren? Wat is ok? Maak het wederzijds. Zo voelt je kind zich serieus genomen en let het extra goed op (of jij een foutje maakt ;-).
  7. Keuvel nog 5 minuutjes na als jullie klaar zijn met lezen. Wat is een leuk spelletje om de volgende keer te doen? Zo gaat je kind er meer naar uitkijken.

Ik ben benieuwd of jullie aan de slag gaan? Misschien ga je er wel mee door na de vakantie? Veel suc6 en qualitytime samen!

‘Samen lachen kan de vertrouwelijkste vorm van liefde zijn.’

~Oswald Wynd

Bron: 10 tips tegen de zomerdip, www.jufmaike.nl

 

Worstelt je kind met school?

Met mijn aanpak boekt je kind vooruitgang en krijg jij meer rust!

Meer weten?

About the Author

Adviseur in leren en ontwikkelen. Praktische en methodische begeleiding bij leerproblemen voor basis- en voortgezet onderwijs. Eerder (team)coach en verpleegkundige.