Leertip voor je basisschoolkind: beter Lange en korte klanken onderscheiden!

Is het nu Jaager of jager?

Vind je kind lange en korte klanken ook zo lastig? Is het nu jaager of jager? En magie is toch echt iets anders dan maggi ;-).

Ik heb een mindmap voor je zoon of dochter gemaakt om jullie te helpen. Kijk eens of het je kind lukt om de lange en korte klanken beter te herkennen, met behulp van deze mindmap.

N.B. Als je de link naar de mindmap hebt geopend, kun je de foto kopiëren en plakken. Je kunt hem dan vergroten en/ of printen. Als jullie ermee gaan oefenen zul je zien dat de lange en korte klanken je kind beter af gaan.

Oh ja, het kan zijn dat je kind niet herkent dat ‘aa’ lang klinkt en ‘a’ kort. Dan is het goed om hier eerst aandacht aan te besteden. Wat kan helpen is dat je je kind uitlegt dat er wanneer je een ‘aa’ zegt langer en meer lucht uit je keel komt dat bij een ‘a’ bijvoorbeeld. Dat kan je kind voelen. Probeer het zelf maar eens uit met het woord banaan bijvoorbeeld.

Veel Suc6 met oefenen!

Worstelt je kind met school?

Met mijn aanpak boekt je kind vooruitgang en krijg jij meer rust!

Meer weten?

About the Author

Adviseur in leren en ontwikkelen. Praktische en methodische begeleiding bij leerproblemen voor basis- en voortgezet onderwijs. Eerder (team)coach en verpleegkundige.