Leertip voor je basisschoolkind: gemakkelijk tafels leren!

Tafels onthouden lukt maar niet?

Als je kind (nog) moeite heeft met automatiseren, is tafels leren en onthouden lastig. Misschien hebben jullie ze al vaak geoefend en onthoudt je kind ze dan voor even, maar moeten jullie bij de volgende tafeltoets eigenlijk weer opnieuw beginnen. Of je kind onthoudt een paar tafels wel en de rest blijft lastig. Dan is het goed om het eens op een andere manier te proberen.

Bewegen helpt onthouden

Omdat bewegen helpt onthouden, is ‘tafels lopen’ een effectievere manier om tafels te leren. Daarbij vindt je kind het waarschijnlijk ook veel leuker om op deze manier te leren. Twee vliegen in één klap dus. Je hebt de tafels nu eenmaal nodig om snel te kunnen rekenen bij grote keersommen bijvoorbeeld.

Tafels lopen

Tafels lopen doe je zo (wel goed opletten dat je kind niet uitglijdt!):

  1. Koop een yogamat (want die is redelijk anti-slip), bijvoorbeeld bij de Action.
  2. Knip deze in 10 gelijke tegels.
  3. Schrijf de uitkomsten van een tafel die je kind moeilijk vindt op 10 geeltjes en plak op elke tegel een geeltje met uitkomst.
  4. Leg een hinkelpad van de tegels, zo dat je looppassen kunt maken, dus om en om een tegel.
  5. Laat je kind op de eerste tegel staan en alleen de uitkomst van de eerste som zeggen. Bijvoorbeeld ‘6’ (van de tafel van zes) en vervolgens ’12’ als je kind op de 2e tegel staat.
  6. Laat je kind de hele tafel een paar keer aflopen, mèt afkijken, terwijl het de uitkomsten 1 voor 1 opzegt.
  7. Draai dan de eerste tegel om, zodat je kind de uitkomst niet ziet en laat de uitkomst opzeggen terwijl je kind op de tegel stapt, dus zonder te spieken. De rest mag nog met afkijken.
  8. Dan de tweede uitkomst zonder te spieken, totdat je kind de uitkomsten van hele tafel zonder afkijken kan opzeggen, terwijl het de stappen op de tegels zet en de uitkomsten tegelijkertijd hardop opzegt.
  9. Als dat lukt doet je kind dit opnieuw en dan pas zegt het bij de eerste tegel ook de som: ‘1 x 6 = 6’ erbij en loopt het op deze manier alle tegels af. Nu zegt je kind dus ook de som met de juiste uitkomst erbij, terwijl het op de betreffende tegel stapt. De tegels zijn blind nu.
  10. Lukt ook dit goed? Dan met de blinde tegels door elkaar. Laat je kind op een willekeurige tegel in de tafel die jullie oefenen stappen en vraag wat de uitkomst is, liefst met de som erbij.

En? Zit de tafel van 6 er nu wel goed in?

Herhalen

Het is goed om dit te blijven herhalen, totdat je kind de tafels echt uit het hoofd kent. Niet elke dag tafels oefenen maar gewoon 1 een paar keer per week. Verschillende tafels tegelijk oefenen kan erg verwarrend zijn voor je kind. Suc6 met oefenen!

Bron: Beelddenken visueel leren en werken, Marion van de Coolwijk

 

Worstelt je kind met school?

Met mijn aanpak boekt je kind vooruitgang en krijg jij meer rust!

Meer weten?

About the Author

Adviseur in leren en ontwikkelen. Praktische en methodische begeleiding bij leerproblemen voor basis- en voortgezet onderwijs. Eerder (team)coach en verpleegkundige.