Leertip voor je middelbare schoolkind: gemakkelijk woorden vreemde taal leren!

Engelse, Duitse, Franse woorden onthouden lukt niet?

Ik kom het veel tegen, Pubers die moeite hebben met het leren en onthouden van de woorden van de vreemde talen. Veel kinderen lezen de woorden alleen. Van Engels naar Nederlands bijvoorbeeld en andersom. Dat is voor de meesten echt te weinig om ze te kunnen onthouden.

Woorden onthoudt je kind het best door er iets mee te doen

En dan bedoel ik niet alleen lezen. Woorden onthouden lukt het best als je kind dit op verschillende manieren probeert. Dus ze op verschillende manieren leert. En vooral op die manieren, die het beste werken voor je kind.

Manieren om woorden te leren

Er zijn nogal wat manieren om woorden te leren. Hieronder staan er een aantal:

  1. Hardop lezen.
  2. Een woordjesprogramma gebruiken zoals: wrts.nl, woordjesleren.nl, wozzol.nl. en je laten overhoren door het systeem.
  3. Een hand op de woordjes houden en oefenen van vreemde taal naar Nederlands en andersom.
  4. Geeltjes met het woord op de ene en de vertaling op de andere kant. Je kind doet dit met de woorden die het maar niet onthouden kan. Plakt ze op de trap, op de grond of  op een bepaald meubelstuk in de kamer (elk woord een eigen plek) en loopt ze af en zegt de vertaling of de betekenis op. Bewegen helpt onthouden.
  5. Een plaatje bij de woorden tekenen of bedenken in het hoofd of het woord zelf als een plaatje opslaan (dus van hoe je het schrijft). Beeld helpt onthouden.
  6. Een mindmap maken met in het midden het hoofdwoord en eromheen de woorden die daarvan afgeleid zijn. Een link tussen de woorden helpt onthouden. Auto: stuur, wiel, ruitenwisser, benzinetank, kofferbak. Elke woordencategorie (hoofdwoord met bijbehorende woorden eromheen) ook nog een eigen kleur geven, versterkt de herinnering eraan dat ze bij elkaar horen.
  7. Woorden opschrijven. Met schrijven spreekt je kind een ander geheugengebiedje in de hersenen aan, dan met (alleen) typen.
  8. Woorden zingen. Er een liedje van maken op een bekende melodie.

Plannen en herhalen

Natuurlijk maakt het veel verschil als je kind op tijd begint en niet teveel woorden ineens leert. Woorden opdelen in gelijke en behapbare porties en de al geleerde woorden herhalen, voordat je kind aan een nieuwe portie begint, zorgt voor herkenning en onthouden. Veel suc6!

Bron: Engels-Woordjes leren- EngelsAcademie.nl/ youtube

Worstelt je kind met school?

Met mijn aanpak boekt je kind vooruitgang en krijg jij meer rust!

Meer weten?

About the Author

Adviseur in leren en ontwikkelen. Praktische en methodische begeleiding bij leerproblemen voor basis- en voortgezet onderwijs. Eerder (team)coach en verpleegkundige.